Thursday, December 27, 2018

Netvlies verteld ons of U verhoogde boeddruk heeft


Hypertensieve Fundus zoals de optometrist hem met een funduscamera kan beoordelen
De optometrist werkt volgens een grading systeem (fase bepaling , hoe ernstig U hoge bloeddruk uw netvlies heeft beschadigd) Dus we blijven het roepen van de daken, laat 1 x per jaar een foto van uw ogen maken zodat u veilig en zonder gezichtsschade door het leven kan blijven lopen


Hieronder een stuk engelse tekst die ik binnenkort zal vertalen

De befaamde diffrentiaal diagnose bij hypertensie = verhoogde bloeddruk

Differential Diagnoses

Several other diseases can result in retinopathy that can be confused with hypertensive retinopathy. These include diabetic retinopathy, retinopathy due to autoimmune diseaseanemiaradiation retinopathy, and central retinal vein occlusion.

Keith Wagener Barker (KWB) Grades

Grade 1
Vascular Attenuation
Grade 2
As grade 1 + Irregularly located, tight constrictions – Known as "AV nicking" or "AV nipping" – Salus's sign
Grade 3
As grade 2 + Retinal edema, cotton wool spots and flame-hemorrhages "Copper Wiring" + Bonnet's Sign + Gunn's Sign
Grade 4
As grade 3 + optic disc edema + macular star "Silver Wiring"
There is an association between the grade of retinopathy and mortality. In a classic study in 1939 Keith and colleagues[5] described the prognosis of people with differing severity of retinopathy. They showed 70% of those with grade 1 retinopathy were alive after 3 years whereas only 6% of those with grade 4 survived.The most widely used modern classification system bears their name.The role of retinopathy grading in risk stratification is debated, but it has been proposed that individuals with signs of hypertensive retinopathy signs, especially retinal hemorrhages, microaneurysms and cotton-wool spots, should be assessed carefully.

Saturday, December 22, 2018

Wednesday, December 12, 2018

Op welke voeding moet je letten


Specifiek gelden de adviezen om diabetes type 2 te voorkomen om:
  • suikerhoudende dranken zoals frisdrank en sappen zo min mogelijk te drinken.
  • niet te veel rood vlees en bewerkt vlees zoals vleeswaren te eten.
  • veel volkoren producten te eten.
  • Yoghurt te nemen.
  • Genoeg groente en fruit te eten.
  • Genoeg water drinken 

Droge Ogen

 Droge ogen

  
  Wat zijn droge ogen? Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht en / of  dit is van slechte kwaliteit om de
  ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat ogen gaan branden en / of steken en / of slijm gaan afscheiden.
  Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen. Deze zijn echter niet van een goede samenstelling, zodat er geen goede
  traanfilmlaag op het oog ontstaat en het oog kwetsbaar wordt voor uitdroging. Droge ogen kunnen ook veroorzaakt
  worden door ziekte en / of medicijngebruik, dit is echter bij de meeste mensen niet bekend.


Wat is een traanfilm?Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de "traanfilm" en deze dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?Men praat over droge ogen als de traanproductie in hoeveelheid of samenstelling niet voldoende is om bescherming aan het oog te geven. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen:
1. Allergie
2. Leeftijd
3. Algemeen lichamelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Sjögren, hormonale afwijkingen
4. Geneesmiddelen
5. Afwijkingen aan de oogleden of het bindvlies
6. Weinig of slechte knipperbeweging en / of slapen met halfopen ogen, bijv. bij een aangezichtsverlamming
7. Diabetes Mellitus (suikerziekte)
Opsporen van een droog oogEen oogarts en / of de optometrist kunnen in de meeste gevallen de oorzaak opsporen en dan de juiste behandeling geven.
Twee testen kan de optometrist zelf uitvoeren:

1. Schirmertest: het meten van de hoeveelheid tranen; dit gebeurt door de ogen te verdoven en dan een papierstrookje in de ogen te plaatsen, waarna er na 1 minuut gekeken wordt hoever de tranen in het papierstrookje gelopen zijn.
2. Test voor de kwaliteit van de tranen, deze kwaliteit wordt ook wel de ‘break-up’ time (BUT) genoemd. Hierbij wordt er met fluoresceïne gekeken naar de mate van verdamping van de traanfilm. Verder kunt u doorverwezen worden naar een andere specialist, zoals internist of reumatoloog, voor nader onderzoek naar een mogelijk onderliggende oorzaak.

BehandelingBehandeling is meestal niet eenvoudig, omdat het lang niet altijd lukt de oorzaak van de droge ogen weg te nemen. Als het probleem wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oogleden dan wordt deze eerst behandeld. Indien de traanklier of het bindvlies van het oog door een ziekte onherstelbaar beschadigd is, dan is het van belang te proberen de irritatie zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan men doen door ofwel kunstmatig traanvocht toe te voegen ofwel door het aanwezige traanvocht zo lang mogelijk vast te houden. Het eerste doet men met behulp van "kunsttranen" of een gel die een aanvulling vormen op de eigen tranen. Er zijn vele soorten te verkrijgen. Het zo lang mogelijk vasthouden van het aanwezige traanvocht kan op verschillende manieren gebeuren. Men kan een speciale beschermende bril dragen om de verdamping tegen te gaan, of het kan nodig zijn om het traanafvoerkanaaltje tijdelijk of permanent af te sluiten. Vaak willen hylocomod druppels helpen, deze zorgen namelijk voor een zeer langdurige bevochtiging van het oog.

Wat kun je zelf doen?Als u heeft bemerkt dat u onder bepaalde omstandigheden méér klachten heeft, probeer dan deze omstandigheden te veranderen:
  • U kunt voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt door de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit kunt u doen met behulp van waterbakken aan de verwarming of door de aanschaf van een luchtbevochtiger.
  • Buiten kan een speciale (fiets)bril die aan de zijkanten is afgesloten er voor zorgen dat de ogen door de wind niet te veel uitdrogen.
  • Vermijd zaken die extra droogte of irritatie geven, zoals een föhn, een ventilator, airconditioning of rook, of druppel extra.
  • Ook het dragen van contactlenzen kan bij droge ogen grote problemen geven. Regelmatig oogdruppels gebruiken, volgens de aanwijzingen van de oogarts / optometrist en de ogen laten controleren door de optometrist kan complicaties voorkomen. Er zijn ook speciale silcone hydrogel contactlenzen die meer dan 73% vocht vasthouden, echter deze contactlenzen kunnen alleen door uw optometrist worden aangemeten. Laat u dus altijd adviseren door uw specialist!
Klik direct op onderstaande link


Friday, December 7, 2018

Wanneer naar de optometrist

Direct hulp nodig bij een acuut oogprobleem?

Zoek direct hulp bij onderstaande oogklachten:
- u ziet vlekken
- u ziet flitsen
- u ziet iets voor uw oog drijven
- uw ogen branden, prikken of steken
- uw ogen ziin continu geïrriteerd
- u heeft plotseling rode ogen
- u kijkt ineens scheel
- u heeft klachten maar uw huisarts weet niet wat hij / zij met uw klacht aanmoet
- de opticien verwijst u naar een oogarts maar u wil niet lang wachten op een afspraak
- er zijn andere oogklachten waar u zich zorgen om maakt. 
Zelfs bij een direct acuut oogprobleem moet u vaak lang wachten voor u terecht kunt bij een oogarts. De wachttijden kunnen oplopen tot 3 maanden.
Dit kan ook anders! Neem contact op om direct een afspraak te maken voor een oogcheck bij Inter-Vision Optiek. Afhankelijk van de klacht kunt u binnen enkele uren tot enkele dagen bij ons terecht.
Indien tijdens het consult blijkt dat wij uw klacht niet kunnen vaststellen of verhelpen leggen we snel telefonisch of digitaal contact met uw specialist en zorgen wij ervoor dat u sneller terecht kunt bij deze specialist dan wanneer u zelf zou proberen om een afspraak te maken.


introductie optometrist

Intervision Optiek & Oogzorg & Ooglaseren in Amsterdam
 Mijn naam is Johan Bergen. Ik ben van beroep optometrist en eigenaar van de zelfstandige optometrie praktijk
Als optometrist ben ik deskundig en breed opgeleid om de beste oogzorg te bieden aan volwassenen en kinderen. Ik ben tevens gespecialiseerd in droge ogenlow vision, het aanmeten van alle soorten contactlenzen waaronder multifocale- en therapeutische lenzen evenals ooglaseren.

Naast hoge kwaliteit oogzorg kunt u ook bij mij terecht voor exclusieve en opvallende brillen. Stuk voor stuk eigenzinnige trendy monturen die ik zorgvuldig samen met u uitzoek zodat uw nieuwe look een goedkeurende glimlach zal uitlokken bij uzelf en anderen die u zien.
Intervision Optiek & Oogzorg werkt samen met huisartsen en oogziekenhuizen in de regio Amsterdam
Speciaal voor kinderen op woensdagmiddag: kinderspreekuur (geen lange wachttijden in het ziekenhuis, direct afspreken)
CBR Rijbewijskeuringen: direct afspreken dezelfde dag nog uw uitslag!
www.intervisionoptiek.nl